Kobent - Kan barn el. vuxen träna bort det eller behandlas?

Att vara kobent betyder att det inte går en rak linje från höften, genom knäet ner till mitten av foten när man står upp. Istället hamnar knäet närmare kroppens mittlinje än både höften och foten.

Det är lätt att tro att kobenthet är något man föds med, att det är såhär jag ser ut. Det finns självklart fall där det är så, men många gånger kommer det av obalanserade hållningsmuskler och går därför att träna bort.

Varför är man kobent?

Kobenthet, eller valgus som det också kallas, är ett tecken på att bland annat musklerna på utsidan av låret har arbetat för hårt. Musklerna på utsidan av låret fäster nedanför knäet och när de arbetar för hårt pressas knäet in mot mitten och kobenthet uppstår.

Kobent Valgus It band

Anledningen till att musklerna på utsidan av låret arbetar för hårt är oftast att hållningsmusklerna på insidan av låren och i ljumskarna inte arbetar som de ska och utsidan av låret försöker kompensera för den bristande stabiliteten på insidan.

Barn och kobenthet

De allra flesta barn går igenom en period med kobenthet under de tidiga åren. Vissa barn är mer kobenta än andra under denna tid, men det brukar i de allra flesta fall räta ut sig av sig självt och när barnet är tre till sex år gammalt brukar benen vara raka igen.

Perioden med kobenthet kommer ofta efter en period av hjulbenthet. Varför det blir så är för att när barnet reser sig upp för att börja gå är inte hållningsmusklerna på insidan av låren och i ljumskarna tillräckligt utvecklade och det visar sig som hjulbenthet i varierande grad. Kroppen svarar med att öka styrkan i musklerna på utsidan av låren och till en början blir de lite för starka och barnet blir kobent en period innan det balanseras upp och benen blir raka.

W-Position

Barn som ofta sitter med benen som ett W riskerar dock att lättare drabbas av kobenthet som följer med upp i vuxen ålder.

När man är vuxen och kobent

Som vuxen kan man vara kobent på antingen båda benen eller på bara ett av benen. Vuxna blir till skillnad från barn inte av med sin kobenthet utan att vidta någon åtgärd.

Många kunder som kommer till mig är kobenta. Men de är inte medvetna om att kobentheten är det som ligger till grund för deras symptom och besvär i kroppen.

Eventuella symptom

Ont i knäna

Knäna är gjorda för att belastas när leden är i normal position. Då kan knäleden böjas och sträckas med minimal ansträngning och ytan inuti leden kommer att belastas där den är som starkast. Vid kobenthet har knäleden fel vinkel, förslitningar börjar och smärta kan uppstå. Både hopparknä och löparknä kan vara symptom på att knäleden belastas i fel position. Även andra knäskador och smärta i knäna kan komma från denna typ av snedbelastning.

Pronation / supination

När knäna pressas in mot mitten finns det risk för att fotvalvet påverkas. Denna obalans kan yttra sig på två sätt, antingen som pronation, att fotvalvet blir lägre, eller som ett för högt fotvalv, supination. Båda fallen är tecken på att hållningsmusklerna från foten upp till höften inte är tillräckligt starka.

I fallet med högt fotvalv har muskler på utsidan av foten och underbenet försökt att kompensera för den bristande aktiviteten i hållningsmusklerna. Vid pronation saknas de kompensationerna och fotvalvet planas ut i och med att de hållningsmuskler som ska lyfta fotvalvet inte är tillräckligt starka.

Ett lågt fotvalv kan också vara plattfot, eller en kombination av pronation och plattfot. Då behöver man även jobba med musklerna i foten för att till rätta med problemet.

Hur fotvalvens position påverkar resten av kroppen är väldigt personligt och kan ligga till grund för problem med fötter, knän, höfter, rygg, nacke och axlar.

Ont i rygg och höfter

När benen är i en kobent position begränsas höfternas förmåga att röra sig fritt. Det kan leda till smärta i både höfter, SI-leder och ländrygg.

Behandling när man är kobent

I och med att pronation och plattfot kan vara ett symptom på kobenthet är det inte ovanligt att man blir rekommenderad att skaffa inlägg i skorna. Tyvärr löser inte det problemet med obalanserad muskulatur i lår- och höft och det finns risk för att flytta problemen till andra delar i kroppen.

Det är istället bättre att träna så att fotvalven lyfts av kroppens hållningsmuskler. Postural träning har hjälpt många att träna upp hållningsmusklerna och bli fri från symptom.

Oavsett om du har inlägg eller inte går det att träna posturalt. Många gånger går det snabbt från det att man börjar tills dess att man märker skillnad och kan ta bort eventuella inlägg. Har du redan inlägg kan de vara bra att ha under en övergångsperiod om du upplever stora besvär av att gå utan dem, men du bör sträva efter att ta bort dem så snart som möjligt.

I extrema fall kan åtgärder som operation behöva vidtas. Många gånger går det dock att träna bort en stor del av sin kobenthet. Även om man inte alltid kommer hela vägen med hjälp av träning kan det räcka för att slippa de värsta besvären man upplever av sin kobenthet.

Kobent går att träna bort

Träning är den bästa behandling för kobenthet om det inte är på den nivån att det behövs medicinska åtgärder.

I vissa av de fallen då benen vuxit fast i sin position kan inte benen tränas helt raka, men många gånger kan det bli betydligt bättre än utgångsläget.

I de allra flesta fall kan man träna bort kobenthet. Det gäller att ge kroppen förutsättningar att belasta höfterna på insida lår och ljumskar istället för fram- och utsidan av låren och höfterna. Vilka övningar som behövs för att träna bort kobenthet är individuellt.

Tips på övningar

Här är exempel på övningar som kan behandla kobenthet. Vilka övningar som är bäst för dig är personligt beroende på hur din hållning ser ut i övrigt. Prova gärna dessa övningar, många upplever att det blir bättre.


Spidey Crawls – Static
  • Börja i armhävningsposition
  • Lyft vänster fot fram till händerna
  • Sjunk med höfterna nedåt mot golvet
  • Det ska kännas en belastning i vänster ljumske
  • Andas långsamt, sjunk djupare in i positionen

Tips

  • Vinkla knäet utåt sida om du har svårt att hitta arbetet i ljumsken

Wall inner thigh lifts
  • Håll båda skinkorna och skulderbladen mot väggen
  • Böj foten mot dig och vrid tån mot taket
  • Andas in, lyft benet längs med väggen med hjälp av insida lår
  • Andas ut, sänk benet långsamt

Tips

  • Lyft inte benet högre än att du kan hålla ryggen avslappnad

Ankle knee cross over twist
  • Placera höger häl på vänster knä, fäll åt vänster sida
  • Vrid huvudet åt höger
  • Andas in till höger höft
  • Andas ut, pressa knäet mjukt mot golvet
  • Observera en ökad stretch i höger utsida höft

Tips

  • Slappna av i höften för att komma djupare in i positionen

Supine foot circles
  • Spänn vänster lår och böj foten mot dig.
  • Handflatorna mot taket
  • Dra höger knä mot höger axel
  • Håll positionen och göra stora cirklar medsols med höger fot
  • Gör lika på vänster sida men cirkla foten motsols

Tips

  • Om du har svårt att hitta jobbet i ljumsken rikta knäet längre ut åt sidan

Behöver du hjälp med behandling av din kobenthet är postural träning en metod som med övningar fokuserar på att stärka hållningen så att knän och ben hamnar i rätt position.

Vi hjälper människor i hela världen!

Lider du av kobenthet? Många gånger räcker postural träning för att komma till rätta med besvären. Vi jobbar online så du kan få hjälp oavsett plats. Boka en gratis postural konsultation för att prata med en expert!

Vill du få en idé vad posturala övningar är kan vi rekommendera att titta på och testa våra 8 övningar för bättre hållning. De är generellt anpassade för hållning och inte specifikt för kobenthet.

 

Inlägg skapat: 26 maj, 2019
Kategori:
Taggar:

Hälsa är livet

Det går att uppnå en naturlig hälsa med postural träning och kinesiologi. Kroppens hållning och kroppens egna svar gör skillnad. Har du några funderingar kring våra tjänster? Återkom eller boka tid idag. 
BOKA TID
Caversus
Torgilsgatan 23 
506 38 Borås
linda@caversus.se073-370 77 39
Copyright 2018 – Caversus – Postural Terapi & Kinesiologi
IntegritetspolicyKöp- & Användarvillkor
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram