Postural terapi – Bli av med värk i leder, ont i ryggslutet, ont i höften m.m.

Postural terapi i kort är hållningsträning som kombineras med manuell behandling. Människor är gjorda för rörelse och den belastning kroppen utsätts för ska kunna fortplantas och fördelas jämnt. I det moderna samhället har det ändrats.

Våra vardag och vanor idag

Vi är mer stillasittande, vi gå till gymmet men tränar oftast bara styrka och uthållighet. Motsatsen, inaktivitet och felaktiga rörelsemönster kan också vara ett problem. Sen har vi skador, operationer och monoton belastning.

Vad som beskrivs ovan är några av många fall som leder till överbelastning i fel muskelgrupper. Det kan skapa värk, smärta och partier av ont i kroppen där postural terapin har lösningen.

Vad är postural terapi?

Postural terapi är ett sätt att återställa kroppens normala funktion, samt dess förmåga att röra sig fritt och obegränsat utan smärta.

Både aktivitet och inaktivitet kan göra att kroppens naturliga förmåga att fördela belastningen begränsas. För att belastningen ska kunna fördelas jämnt bör kroppen både ha en avslappnad neutral hållning och att musklerna samarbetar på det sätt som är tänkt att de ska göra.

Postural terapin behandlar grundorsaken

Grundorsaken till smärta sitter sällan i det drabbade området, utan är ett tecken på var överbelastningen tas ut. Postural terapi arbetar därför med att hitta orsaken till varför smärtan uppkommer och löser den.

Genom att titta på hållningen, genomföra tester av kroppens funktion och koppla ihop det med rådande problematik läggs grunden för arbetet med postural terapi. Med hjälp av mjuka övningar, muskeltest, massage och och andra manuella tekniker behandlas sedan de muskulära obalanser som gör att kroppen känner smärta, har ont eller värk.

Vanliga besvär och diagnoser där postural terapin hjälpt

– Huvudvärk
– TMJ-besvär (smärta och stelhet i käken)
– Stelhet och smärta i nacke
– Impingement och annan axelsmärta
– Golfarmbåge, tennisarmbåge och musarm
– Karpaltunnelsyndrom
– Trötthet, stelhet och smärta i bröstrygg
– Skolios
– Stelhet och smärta i ländrygg
– Återkommande ryggskott
– Diskbuktning och diskbråck
– Trochanterit och annan höftsmärta
– SI-ledsproblematik
– Artros i höft och knä
– Löparknä, hopparknä och annan knäsmärta
– Benhinneinflammation
– Hälseneproblematik
– Plantar fasciit och hälsporre
– Stela och smärtande fötter
– Återkommande skador
– och mycket mer

Du kan bli fri från dina problem

För att få ett bestående resultat behöver övningar göras på regelbunden basis i ca tre månader. Antalet besök under den tiden varierar beroende på mål, symptom och ålder.

Efter den inledande perioden av mer intensivt arbete räcker det att göra övningar någon gång i veckan eller vid behov för att bibehålla effekten.

Postural terapi passar alla

Oavsett ålder passar postural terapi och anpassas till varje individs unika behov och dagliga rutiner. I och med att kroppen återfår sin normala funktion kan postural terapi användas för att öka prestationsförmågan både fysiskt och mentalt, påskynda rehabilitering och avhjälpa kronisk smärta från topp till tå.

Boka din tid för postural terapi

En postural teraputisk behandling är väldigt givande, det är en växande metod som ger resultat och fungerar.

Hör av dig till mig om du har några frågor eller boka din tid direkt i min kalender.