Ryggskott, vad göra? Frågor och svar vid behandling

VAD ÄR RYGGSKOTT?

Ryggskott, eller lumbago som det heter i medicinska termer, är smärta i ryggen, oftast ländryggen, som antingen kommer smygande eller akut. Utöver smärta i ryggen är stelhet och oförmåga att röra ryggen det som kännetecknar ett ryggskott. Ofta känns det som att ryggen låser sig och det kan vara svårt att stå med en upprätt hållning. Ibland kan ryggskott komma tillsammans med smärta ut i benet, ischias.

HUR MÅNGA DAGAR SITTER DET I?

Ryggskott går oftast över av sig själv, läkningstid är cirka sju till 14 dagar, eller en till två veckor, men vid upprepade ryggskott bör du ta reda på vad som är orsaken att det kommer tillbaka.

RYGGSKOTT SYMPTOM

När du får ett ryggskott krampar musklerna runt om ryggraden för att skydda diskarna från att gå sönder. Du har alltså belastat ryggen på ett sådant sätt som kroppen inte tål. Oftast är det inte själva musklerna som smärtar när du får ryggskott, utan det är andra strukturer som kommer i kläm på grund av krampande muskler som tenderar att smärta.

Smärtan som uppstår kan vara huggande, stickande, krampande, molande eller brännande. Hur du upplever smärtan beror på vilken del av ryggen som krampar, vad du har för grundsvaghet som utlöst ryggskottet och hur din kropp försöker kompensera för denna svaghet.

I BÖRJAN, NÄR DET KAN KÄNNAS AKUT

Smärta är alltid ett varningstecken till kroppen som skall tas på allvar. I den mest akuta fasen av ryggskott som varar upp till 48 timmar kan det vara svårt att stå upp utan stöd. Behöver du stödja dig på någon eller något för att kunna stå upp utan akut smärta bör du vila, i liggande position eller i en position som inte gör ont, tills du kan stå upp på egen hand. Därefter ska du börja röra på dig så snart du kan, men var försiktig, det bästa du kan göra är att röra på dig så mycket du kan utan att skapa mer smärta, lyssna på kroppen!

KAN RYGGSKOTT KOMMA FRÅN SNED RYGG?

Att gå omkring med stelhet, rotation, sidoböjning, för mycket eller för lite svank och olika kombinationer av dessa i rygg och bäcken är inte ovanligt idag. Dessa avvikelser kan vara en sned rygg. Med en neutral hållning innebär det att rörligheten i vissa delar av ryggen blir begränsad och tvingar andra delar till att kompensera för stelheten och ta ut mer rörlighet än vad som är optimalt i de delar av ryggen som fortfarande fungerar som de ska. Detta ligger till grund för att ryggen belastas för mycket på de ställen som fortfarande har kvar sin rörlighet och ett ryggskott kommer som en signal till dig att ta tag i problemet så att du inte skadar dig permanent och allvarligt.

Ryggskott i sig är oftast inte farligt, det gör bara väldigt ont, men upprepade ryggskott kan i värsta fall leda till diskbråck om du inte ser till att ta reda på grundorsaken och löser den.

Vi sitter alldeles för mycket och har tappat våra naturliga rörelsemönster. Det tillsammans med inaktivitet, skador, operationer och monotona, ensidigt belastande rörelser skapar muskulära obalanser i kroppen. Dessa muskulära obalanser drar kroppen in i en onaturlig hållning. En kropp med onaturlig hållning och ett onaturligt rörelsemönster tål inte lika hög belastning som en balanserad kropp gör.

Kroppen strävar alltid efter att stå i balans. Det betyder att om du till exempel har ett roterat bäcken kommer kroppen att kompensera för det så att ansiktet ändå pekar rakt fram. I och med att ryggen är så pass rörlig som den är, är det oftast i ryggen som dessa kompensationer sker och det är ryggskott och andra ryggbesvär som blir symptomen på dessa obalanser.

BEHANDLING AV RYGGSKOTT

I och med att ryggskott ofta har sin grund i en obalanserad muskulatur som skapar en onaturlig hållning, är ett bra sätt att rehabilitera och förebygga återkommande ryggskott att träna hållningen. Med postural terapi tränas hållningen inifrån så att du får en avslappnad, naturligt upprätt hållning som gör att den belastning kroppen utsätts för kan fördelas jämnt över kroppens muskler och leder så att du kan njuta av att röra dig fritt utan smärta.

Med hjälp av postural terapi går det att behandla ryggskott både i den akuta fasen för att minska smärtan och påskynda läkningen, i senare skede när den akuta fasen har lagt sig men smärtan kvarstår i vissa rörelser samt efter att ryggskottet har läkt ut för att förhindra att det kommer tillbaka.

ÄR MASSAGE BRA VID RYGGSKOTT?

Beroende på vilken fas du är i kommer behandlingen att se olika ut. Massage  kan inledande släppa på värken, går du till en massör kan det hjälpa tillfälligt, förutsatt att massören hitta vilka muskler som kompenserar för att släppa på muskelspänningar. Massage eller andra manuella behandlingstekniker är något jag gör beroende på kundens situation.

I den akuta fasen behandlas kroppen väldigt mjukt för att öka cirkulationen och avslappningen i det drabbade området samt djupaste hållningsmusklerna för att aktivera en djupare stabilitet, vilket möjliggör en snabbare läkningsprocess.

Behandling efter den akuta fasen tillåter lite fler övningar för att ge kroppen en djupare stabilisering och avslappning som i sin tur förkortar tiden tills du är helt smärtfri. Det är först när ryggskottet nästan helt läkt ut och du kan stå upp och röra dig mer eller mindre utan akut smärta som den underliggande muskulära obalansen syns fullt ut och det är möjligt att göra ett komplett träningsprogram för att förhindra återuppkomsten av ryggskott.

Hör av dig om du har problem med ryggskott. Jag hjälper människor både på plats och på distans för att minska problemet. För många försvinner problemet helt.

Inlägg skapat: 7 november, 2018
Kategori:
Taggar:

Hälsa är livet

Det går att uppnå en naturlig hälsa med postural träning och kinesiologi. Kroppens hållning och kroppens egna svar gör skillnad. Har du några funderingar kring våra tjänster? Återkom eller boka tid idag. 
BOKA TID
Caversus
Torgilsgatan 23 
506 38 Borås
linda@caversus.se073-370 77 39
Copyright 2018 – Caversus – Postural Terapi & Kinesiologi
IntegritetspolicyKöp- & Användarvillkor
arrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram